Tekenen met markers
,

Hoe teken je met alcohol markers

Als je wilt beginnen met tekenen met alcoholmarkers, kan het in het begin best overweldigend lijken. Maar met een beetje oefening en de juiste technieken zul je al snel prachtige tekeningen kunnen maken. In dit blogartikel leer je de basisbeginselen van het tekenen met alcoholmarkers en ontdek je enkele nuttige tips voor het creëren van schitterende kleurrijke illustraties.

 

1. Kies de juiste markers

Ten eerste is het belangrijk om de juiste markers te kiezen. Er zijn verschillende merken op de markt, elk met hun eigen kenmerken en prijsklassen. Copics zijn misschien wel de bekendste en populairste markers. Ze staan bekend om hun hoge kwaliteit, maar ze zijn ook vrij prijzig. Andere opties zijn bijvoorbeeld Winsor & Newton Promarkers en Touch Twin markers. Kies wat werkt voor jou en je budget en probeer verschillende merken en kleuren uit totdat je de ideale match hebt gevonden.

 

2. Gebruik alcohol-bestendig papier

Alcoholmarkers hebben de neiging om door de meeste soorten papier te bloeden. Daarom is het belangrijk om speciaal papier te gebruiken dat bestand is tegen alcohol. Markerpapier, Bristolpapier of aquarelpapier zijn goede opties. Kies een papier met een geschikte dikte en gladheid zodat de inkt op het papier blijft liggen en niet in het papier doordringt.

 

3. Bouw kleur langzaam op

Start met het opbouwen van de kleur langzaam. Begin met een lichte kleur en bouw deze in lagen op om de gewenste tint te bereiken. Laat elke laag drogen voordat je een volgende laag toevoegt om te voorkomen dat de kleuren gaan mengen of doordringen in het papier. Experimenteer met verschillende combinaties van kleuren om te bepalen wat werkt voor jouw unieke stijl.

 

4. Blenden

Een geweldige manier om kleuren te mengen en de overgangen tussen kleuren te verzachten, is door middel van blenden. Hiervoor kun je kleuren mengen met een blender (een marker zonder kleur) of door meerdere kleuren op elkaar aan te brengen tot ze naadloos in elkaar overvloeien. Vergeet niet dat blenden vooral gebeurt door middel van laagjes!

 

5. Voeg textuur en diepte toe

Om je illustratie tot leven te brengen, is het belangrijk om textuur en diepte toe te voegen. Dit kan worden bereikt door middel van schaduwen en highlights. Om schaduwen te creëren, gebruik je een donkerdere tint van de kleur die je al hebt gebruikt en breng je deze aan op de gebieden waar het licht minder sterk valt. Om highlights te creëren, gebruik je een witte of lichtere tint om gebieden te benadrukken waar licht op valt. Probeer verschillende technieken uit en vind de methode die bij jouw stijl past.

 

 

Met deze tips en technieken ben je nu klaar om te beginnen met het tekenen met alcoholmarkers. Onthoud dat het belangrijk is om geduldig te zijn en te experimenteren met verschillende kleuren en combinaties. Oefening baart kunst, dus blijf oefenen en ontwikkel je eigen unieke stijl. Veel succes en plezier met het creëren van prachtige tekeningen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Andere blogs