tv
,

Boeken die op het nieuws zijn besproken en waarom

Boeken zijn een onmisbaar onderdeel van onze samenleving. Ze bieden ons de mogelijkheid om in een andere wereld te stappen en ons te verdiepen in nieuwe verhalen. Het zijn ook vaak de drager van belangrijke boodschappen en ideeën die ons aan het denken zetten en ons bewust maken van de wereld om ons heen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er regelmatig boeken zijn die in het nieuws komen en waarover veel wordt gesproken. Welke boeken zijn dat en waarom zijn ze zo besproken?

Blog Body: Een van de boeken die de afgelopen jaren veel is besproken in het nieuws is ‘De meeste mensen deugen’ van Rutger Bregman. In zijn boek betoogt Bregman dat mensen van nature goede bedoelingen hebben en dat ze elkaar in de kern willen helpen. Dit idee is in contrast met de overheersende gedachte dat de mens van nature egoïstisch is en alleen zijn eigen belangen nastreeft. Dit boek heeft veel discussie op gang gebracht, omdat het ons dwingt na te denken over ons mensbeeld en hoe we elkaar behandelen.

Een ander boek dat in het nieuws is geweest, is ‘Mijn ontvoering’ van Natascha Kampusch. Het boek vertelt het verhaal van Kampusch die op tienjarige leeftijd werd ontvoerd en acht jaar vastzat in een kelder voordat ze uiteindelijk wist te ontsnappen. Dit boek heeft veel losgemaakt bij het grote publiek, omdat het ons confronteert met de vraag hoe zoiets heeft kunnen gebeuren en hoe we als samenleving beter kunnen voorkomen dat zulke gruwelijke misdaden plaatsvinden.

Een recent boek dat veel aandacht heeft gekregen, is ‘Code Oranje’ van Jort Kelder. In dit boek stelt Kelder dat onze democratie in gevaar is en dat er grote veranderingen nodig zijn om ons land weer op de rails te krijgen. Kelder pleit voor meer directe democratie en minder partijpolitiek, omdat de belangen van de burgers volgens hem momenteel onvoldoende worden behartigd. Dit boek heeft veel discussie op gang gebracht en heeft politici en burgers aan het denken gezet over de toekomst van onze democratie.

Een ander boek dat veel aandacht heeft gekregen, is ‘De Avond is Ongemak’ van Marieke Lucas Rijneveld. Dit boek won in 2020 de International Booker Prize en vertelt het verhaal van een gereformeerd gezin in een klein Nederlands dorpje dat wordt getroffen door een tragisch verlies. Het boek is rauw en hard, maar ook poëtisch en indringend. Het heeft veel besprekingen gekregen in de media vanwege de krachtige en onconventionele vertelwijze en het taboedoorbrekende thema.

Boeken die op het nieuws verschijnen, hebben vaak hun eigen verhaal te vertellen en vragen ons om na te denken over belangrijke kwesties in onze samenleving. Of het nu gaat om een discussie over de menselijke natuur, de veiligheid van onze kinderen, de toekomst van onze democratie of de verwerking van verdriet en verlies, deze boeken helpen ons om te begrijpen wie we zijn en waar we naartoe gaan. Het is dan ook belangrijk dat we boeken blijven lezen en deze verhalen blijven delen, omdat het ons allen kan helpen om te groeien en ons verder te ontwikkelen als mens.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Andere blogs